TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Tri šalice na dan…

kava je zdrava!

Talijanski su znanstvenici analizom devet dosadašnjih istraživanja ustanovili kako unos kave rezultira 36 % manjim rizikom od karcinoma usne šupljine i ždrijela, objavio je časopis Annals of Oncology. Istraživači su zaključili da se takav povoljan zdravstveni učinak ostvaruje unosom od oko tri šalice kave dnevno. Već smo pisali o dobrim spojevima koji se nalaze u kavi, poput onih koji potiču antioksidativno i antimutageno djelovanje (klorogenske kiseline, kafestola i kaveola), a koji smanjuju sposobnost karcinogenih spojeva za koje je poznato da uzrokuju genetske mutacije koje doprinose razvoju tumora.

Ipak, koncentracija korisnih tvari varira od kave do kave, ovisno o vrsti (arabica sadrži više kaveola od robuste), načinu prženja, ali i metodi pripreme.

Također, znanstvenici s tokijskog Nacionalnog centra za rak objavili su da tri ili više šalica kave na dan kod žena mogu smanjiti opasnost od raka debelog crijeva. Istraživanje je pokazalo da ispijanje kave kod muškaraca nema blagotvoran učinak na debelo crijevo. U svakom slučaju, pozitivan utjecaj kave na ljudski organizam još je jednom potvrđen.

Pisala Tihana Pšenko

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *