Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

Jedan espresso – tri cijene?

Sto ljudi – sto ćudi…

Jeste li ikad razmišljali o važnosti pozicije na kojoj ispijate svoj omiljeni napitak? Mnogi će se složiti da je to vrlo važno.

Iako je ova ideja za nas prilično nova, u Italiji, domovini espressa, uobičajeno je da za kavu koju ispijate na različitim mjestima postoje različiti nazivi, ali i različite cijene. Dakle, pijete li kavu u kafiću, nećete je isto platiti popijete li je za šankom, stolom ili na terasi. Pokušajmo zamisliti kako bi to funkcioniralo u Hrvatskoj.

Uzmimo da bi najjeftiniji espresso, espresso al bar iliti na šanku, koštao oko 5 kuna, nešto jeftinije od sadašnje jedinstvene cijene. Pomislit ćete odmah: gužva za šankom! I vjerojatno ćete imati pravo. Naći će se ovdje šaroliko društvo: gospodin s aktovkom što žurno prije posla ispija kavu za razbuđivanje; djedica iz susjedstva što često svrati pretresti aktualne teme; djevojka zaljubljena ne samo u konobara već i u njegovu izvrsnu kavu. Ovaj raznoliki skup privući će činjenica da za cijenu koju plaćaju traže “samo” šalicu kave – dobar espresso u kojem će uživati, koji će ih razbuditi, oraspoložiti; a tko zna, u toj gužvi možda se nađe netko s kim će podijeliti i šalicu razgovora.

Zatim, nešto skuplji espresso al tavolo ili za stolom. Gotovo sigurno ovdje ćemo susresti ljubavni par što tiho razgovara izmjenjujući osmjehe i značajne poglede; možda gospodina što u miru želi pročitati novine. Oni od svoje kave očekuju nešto više – mir, privatnost, komadić vremena za sebe i pokoju izabranu osobu. Upravo taj komfor platit će u cijeni kave koja će, procjenjujemo, koštati oko 8 kuna za espresso.

I na kraju, dok se pitate tko će uopće piti tu najskuplju kavu, s terase će doprijeti smijeh nekoliko glasnih društava što uživaju u cigareti i suncu, a djevojka s velikim sunčanim naočalama pozvat će konobara i naručiti jedan espresso al terazza. Iako sigurno ne bi bio jeftiniji od 10ak kuna, ovaj espresso kao svoj mali luksuz priuštit će si svi oni koji žele nekog vidjeti ali i biti viđeni. Naravno da tu cijenu može opravdati samo “prava” kava (kakva bi uostalom morala biti i ona za šankom i ona za stolom), međutim ne možemo zanemariti ni činjenicu da se na terasi kava često ispija i po sat-dva, pa se čini pošteno i to uključiti u cijenu.

Zapravo, ništa znatno drugačije. I danas postoji razlika između atmosfere kvartovskog birca i kave na terasi u centru, koja se i te kako osjeti u njihovoj cijeni. Kako će uvijek postojati pobornici i jednog i drugog, ne sumnjamo da bi ova ideja, provedena u domaćim kafićima, vrlo brzo bila prihvaćena kao nešto potpuno normalno. Dakle, svakome po ukusu! Što bi ste vi birali?

Pisala Marija Marič

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment