TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Jedan espresso – tri cijene?

Sto ljudi – sto ćudi…

Jeste li ikad razmišljali o važnosti pozicije na kojoj ispijate svoj omiljeni napitak? Mnogi će se složiti da je to vrlo važno.

Iako je ova ideja za nas prilično nova, u Italiji, domovini espressa, uobičajeno je da za kavu koju ispijate na različitim mjestima postoje različiti nazivi, ali i različite cijene. Dakle, pijete li kavu u kafiću, nećete je isto platiti popijete li je za šankom, stolom ili na terasi. Pokušajmo zamisliti kako bi to funkcioniralo u Hrvatskoj.

Uzmimo da bi najjeftiniji espresso, espresso al bar iliti na šanku, koštao oko 5 kuna, nešto jeftinije od sadašnje jedinstvene cijene. Pomislit ćete odmah: gužva za šankom! I vjerojatno ćete imati pravo. Naći će se ovdje šaroliko društvo: gospodin s aktovkom što žurno prije posla ispija kavu za razbuđivanje; djedica iz susjedstva što često svrati pretresti aktualne teme; djevojka zaljubljena ne samo u konobara već i u njegovu izvrsnu kavu. Ovaj raznoliki skup privući će činjenica da za cijenu koju plaćaju traže “samo” šalicu kave – dobar espresso u kojem će uživati, koji će ih razbuditi, oraspoložiti; a tko zna, u toj gužvi možda se nađe netko s kim će podijeliti i šalicu razgovora.

Zatim, nešto skuplji espresso al tavolo ili za stolom. Gotovo sigurno ovdje ćemo susresti ljubavni par što tiho razgovara izmjenjujući osmjehe i značajne poglede; možda gospodina što u miru želi pročitati novine. Oni od svoje kave očekuju nešto više – mir, privatnost, komadić vremena za sebe i pokoju izabranu osobu. Upravo taj komfor platit će u cijeni kave koja će, procjenjujemo, koštati oko 8 kuna za espresso.

I na kraju, dok se pitate tko će uopće piti tu najskuplju kavu, s terase će doprijeti smijeh nekoliko glasnih društava što uživaju u cigareti i suncu, a djevojka s velikim sunčanim naočalama pozvat će konobara i naručiti jedan espresso al terazza. Iako sigurno ne bi bio jeftiniji od 10ak kuna, ovaj espresso kao svoj mali luksuz priuštit će si svi oni koji žele nekog vidjeti ali i biti viđeni. Naravno da tu cijenu može opravdati samo “prava” kava (kakva bi uostalom morala biti i ona za šankom i ona za stolom), međutim ne možemo zanemariti ni činjenicu da se na terasi kava često ispija i po sat-dva, pa se čini pošteno i to uključiti u cijenu.

Zapravo, ništa znatno drugačije. I danas postoji razlika između atmosfere kvartovskog birca i kave na terasi u centru, koja se i te kako osjeti u njihovoj cijeni. Kako će uvijek postojati pobornici i jednog i drugog, ne sumnjamo da bi ova ideja, provedena u domaćim kafićima, vrlo brzo bila prihvaćena kao nešto potpuno normalno. Dakle, svakome po ukusu! Što bi ste vi birali?

Pisala Marija Marič

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *