TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Mini mljekara…

Veronika – mala mljekara!

Šetajući preko placa otkrio sam mini mljekaru Veronika. Odmah mi je došla želja isprobati to mlijeko. Kupio sam dvije litre punomasnog svježeg mlijeka (3,2%) i krenuo na kušanje. Da stvar bude zanimljivija uzeli smo i mlijeko sljedećih proizvođača u naš test okusa: Dukat, Vindija i Natura. Svako mlijeko bilo je svježe, punomasno i pakirano u tetrapaku.

Naravno da smo već i prije kroz svakodnevni posao kušali sva ta mlijeka (osim Veronike) no nikada ih nismo ciljano uspoređivali.

Već su i drugi testirali mlijeko i pisali o tome, no mi smo se htjeli sami uvjeriti.

Zašto pijemo mlijeko u kavi? Na to, kao i na mnoga druga slična pitanja, opet nemamo pravog odgovora. Neki sigurno jer ne vole čisti okus kave ili nažalost što je kod nas kava još uvijek u većini slučajeva loše pripremljena pa ljudima mlijeko služi da ublaže gorčinu. Neki, jer vole možda taj kremasti okus kojeg mlijeko daje kavi. Drugi pak iz navike ili si tako žele zasladiti napitak. Razloga ima puno a sigurni smo da ljudi često ni ne znaju zašto, jer kome se nije već dogodilo da pitamo gosta želi li hladno ili toplo mlijeko u svoju kavu? A odgovor je bio: “Svejedno”!

No nama nije svejedno. Razlog zašto bi se trebalo piti mlijeko u kavi (ako ga već pijemo) je taj, jer nam je fino i jer volimo taj zajednički okus kave i mlijeka. A ako je već stvar okusa onda vrijedi jedno jedino pravilo a to je da se koristi svježe i punomasno mlijeko.

Znači, kod naših testiranih vrsta zanimao nas je samo okus te ono što nazalno i retronazalno osjetimo.

Jedan dan smo davali svima koji su htjeli sva četiri mlijeka da probaju. Nudili smo hladno i toplo mlijeko i to bez da ispitanici znaju koje je mlijeko bilo od kojeg proizvođača.

Počet ćemo s Veronikom. Malo nezgodno je da tetrapak nema poseban čep pa smo tako razdrapali cijeli karton. U glavnom kad smo ga otvorili osjetio sam jedan miris uz koji mi najbolje paše riječ “štala” – ne u negativnom smislu. Imao sam osjećaj kao da iz mlijeka dopiru mirisi pašnjaka i krava. Miris me jako podsjećao na ono staro, izvorno mlijeko kakvo sam kao dijete još zatekao na selu kako ga stare bake nose u loncima. U prvom trenutku mi se to jako sviđalo jer sam imao osjećaj da u rukama držim nešto zdravo. No nisam bio siguran paše li mi to zaista uz kavu. Želim li zaista miris krave u svom espressu?

Kad smo to isto mlijeko probali toplo taj se miris neutralizirao. Mlijeko je bilo slatko i dalo se dobro pjeniti. Diglo se bez problema, imalo sjajnu površinu i kremastu strukturu. To mlijeko u kavi mi je bilo ukusno no na trenutke mi se činilo da se okus zelenih pašnjaka vraća. Kad bi išao popiti čašu hladnog mlijeka iz frižidera, Veronika bi sigurno bila moj prvi izbor. U kavi …. tek drugi.

Evo nekoliko pridjeva kako su drugi opisali Veroniku (nitko nije bio profesionalni tester mlijeka): masno, slatko, žute boje, bez mirisa, tamno, domaći okus.

Mlijeko Natura je kod svih ispitanika najslabije prošlo Svi su bili istog mišljenja, da je Natura najvodenastije mlijeko, s najmanje okusa. Opisali su ga sa slabo, vodenasto, rijetko i blago. Nekome se učinilo da osjeti i laganu aromu vanilije. Nažalost ni u toplom stanju Natura nije moglo oduševiti naše nepce.

Dukatovo mlijeko su najviše opisali sa riječima slatko i ukusno sa slabim mirisom, više sterilno. Netko je rekao da je to baš kako bi mlijeko trebalo biti. Uglavnom Dukatovo mlijeko je više manje svima bilo fino. Tako i u toplom stanju. Bilo je kremasto, slatko i dobro se dalo pjeniti. No prema našem zadnjem mlijeku i apsolutnom favoritu Vindiji, Dukatovo mlijeko je ipak bilo malo prerijetko, manje aromatično i prečisto.

Vindija se svim našim ispitanicima najviše svidjela. Isto su ga asocirali sa zdravim mlijekom, miris mu je slatkasti i aromatičan te se također u opisu često čuo pridjev «domaće». Po okusu bi se Vindiju moglo opisati bogatom i gustom; puno, fino, mlijeko. Pasalo nam je i najbolje uz kavu.

Pišite nam svoje mišljenja

Comments

comments

11 thoughts on “Mini mljekara…”

  1. Nedavno sam i ja napravio slican test kod nas. Isto tako i Nik prije par god u svom caffeu i ocito je da je Vindija ultimativni pobjednik, od okusa do mirisa pa do mjesanja sa espressom. Vi ste nam jos to samo potvrdili. Neznam uopce zasto se dukat reklamira kao “mlijeko za kavu”…

  2. Milbone ima u lidlu ali u malim dućanima dosta često nestane. u velikim je uglavnom ima. jedino mi je neobično kod nje što ima relativno dugačak rok trajanja za svježe mlijeko (ne sjećam se koliko). jel netko od vas vidio novo čudo zagreačih ulica zvano Mlijekomat? vending aparat gdje si kupuješ bocu (ako ti treba) i svježe mlijeko malih poljoprivrednih gospodarstava….

  3. Napravit ću sliku sutra kad odem do jaruna pa da vidiš. stroj je presmiješan. a zamisli kad bakica čita touchscreen i ubacuje kovanice za mlijeko koje košta 7 kn a 10 metara dalje u pekari je 6. ma to je prejako

  4. zanimljivo,od talijansko stručnjaka za espreso čuo sam da je sojino mlijeko najbolje,prije svega radi okusa a i u svezi ukrašavanja capucina i kavica sa mlijekom,e sada dali je to tako ili nije neznam ali očekuje komentar.pozz.

  5. Veronika je najbolja mljekara u Hrvatskoj, moji su iz Zagorja i čujem da u Veroniki otkupljuju mlijeko od kooperanata, dakle sigurno je najzdravije! Za kavu možda ima prejaki okus, vjerojatno zato jer smo se odvikli od autentičnog okusa mlijeka. Ja često pijem sa sojinim ali ono mi iskvari okus kave…pa ti budi pametan:)

  6. Velika je razlika u kavi s veronikinim mlijekom i ostalima. Veronika je pravo svijeze mlijeko, sa puno kracim rokom trajanja pa ga zato mozda ugostitesljki objekti vrlo rijetko koriste. A lidlovo i slicna svijeza mlijeka koja traju po 14 dana, zapitajte se koliko su svijeza….

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *