Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

Mini mljekara…

Veronika – mala mljekara!

Šetajući preko placa otkrio sam mini mljekaru Veronika. Odmah mi je došla želja isprobati to mlijeko. Kupio sam dvije litre punomasnog svježeg mlijeka (3,2%) i krenuo na kušanje. Da stvar bude zanimljivija uzeli smo i mlijeko sljedećih proizvođača u naš test okusa: Dukat, Vindija i Natura. Svako mlijeko bilo je svježe, punomasno i pakirano u tetrapaku.

Naravno da smo već i prije kroz svakodnevni posao kušali sva ta mlijeka (osim Veronike) no nikada ih nismo ciljano uspoređivali.

Već su i drugi testirali mlijeko i pisali o tome, no mi smo se htjeli sami uvjeriti.

Zašto pijemo mlijeko u kavi? Na to, kao i na mnoga druga slična pitanja, opet nemamo pravog odgovora. Neki sigurno jer ne vole čisti okus kave ili nažalost što je kod nas kava još uvijek u većini slučajeva loše pripremljena pa ljudima mlijeko služi da ublaže gorčinu. Neki, jer vole možda taj kremasti okus kojeg mlijeko daje kavi. Drugi pak iz navike ili si tako žele zasladiti napitak. Razloga ima puno a sigurni smo da ljudi često ni ne znaju zašto, jer kome se nije već dogodilo da pitamo gosta želi li hladno ili toplo mlijeko u svoju kavu? A odgovor je bio: “Svejedno”!

No nama nije svejedno. Razlog zašto bi se trebalo piti mlijeko u kavi (ako ga već pijemo) je taj, jer nam je fino i jer volimo taj zajednički okus kave i mlijeka. A ako je već stvar okusa onda vrijedi jedno jedino pravilo a to je da se koristi svježe i punomasno mlijeko.

Znači, kod naših testiranih vrsta zanimao nas je samo okus te ono što nazalno i retronazalno osjetimo.

Jedan dan smo davali svima koji su htjeli sva četiri mlijeka da probaju. Nudili smo hladno i toplo mlijeko i to bez da ispitanici znaju koje je mlijeko bilo od kojeg proizvođača.

Počet ćemo s Veronikom. Malo nezgodno je da tetrapak nema poseban čep pa smo tako razdrapali cijeli karton. U glavnom kad smo ga otvorili osjetio sam jedan miris uz koji mi najbolje paše riječ “štala” – ne u negativnom smislu. Imao sam osjećaj kao da iz mlijeka dopiru mirisi pašnjaka i krava. Miris me jako podsjećao na ono staro, izvorno mlijeko kakvo sam kao dijete još zatekao na selu kako ga stare bake nose u loncima. U prvom trenutku mi se to jako sviđalo jer sam imao osjećaj da u rukama držim nešto zdravo. No nisam bio siguran paše li mi to zaista uz kavu. Želim li zaista miris krave u svom espressu?

Kad smo to isto mlijeko probali toplo taj se miris neutralizirao. Mlijeko je bilo slatko i dalo se dobro pjeniti. Diglo se bez problema, imalo sjajnu površinu i kremastu strukturu. To mlijeko u kavi mi je bilo ukusno no na trenutke mi se činilo da se okus zelenih pašnjaka vraća. Kad bi išao popiti čašu hladnog mlijeka iz frižidera, Veronika bi sigurno bila moj prvi izbor. U kavi …. tek drugi.

Evo nekoliko pridjeva kako su drugi opisali Veroniku (nitko nije bio profesionalni tester mlijeka): masno, slatko, žute boje, bez mirisa, tamno, domaći okus.

Mlijeko Natura je kod svih ispitanika najslabije prošlo Svi su bili istog mišljenja, da je Natura najvodenastije mlijeko, s najmanje okusa. Opisali su ga sa slabo, vodenasto, rijetko i blago. Nekome se učinilo da osjeti i laganu aromu vanilije. Nažalost ni u toplom stanju Natura nije moglo oduševiti naše nepce.

Dukatovo mlijeko su najviše opisali sa riječima slatko i ukusno sa slabim mirisom, više sterilno. Netko je rekao da je to baš kako bi mlijeko trebalo biti. Uglavnom Dukatovo mlijeko je više manje svima bilo fino. Tako i u toplom stanju. Bilo je kremasto, slatko i dobro se dalo pjeniti. No prema našem zadnjem mlijeku i apsolutnom favoritu Vindiji, Dukatovo mlijeko je ipak bilo malo prerijetko, manje aromatično i prečisto.

Vindija se svim našim ispitanicima najviše svidjela. Isto su ga asocirali sa zdravim mlijekom, miris mu je slatkasti i aromatičan te se također u opisu često čuo pridjev «domaće». Po okusu bi se Vindiju moglo opisati bogatom i gustom; puno, fino, mlijeko. Pasalo nam je i najbolje uz kavu.

Pišite nam svoje mišljenja

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment