TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Kako kušati kavu!

Cup Tasting

Ili kako kušati kavu?

1000 aroma prema njih 300. Aromu kave određuje mnogo različitih faktora kao vrsta, regija porijekla i klima. U tom smislu kavu se često uspoređuje s vinom. Dok se kod vina razlikuje do 300 različitih aroma, kod kave ih je do sada poznato 1000.

Kava može biti užitak za sva osjetila. Pokušajte drugi put kada pijete kavu aktivirati svjesno svoja osjetila ( po mogućnosti pokušajte koristiti što svježiju kavu i sami ju prije pripreme sameljite).

Kako koristiti osjetila? Kada se radi o kušanju kave najvažniji faktori za ocjenjivanje arome su kiselost, finoća i okus ali i tako zvani “after taste”, okus koji ostaje nakon što smo popili kavu. Aroma je sve što možemo nazalno i retronazalno osjetiti, u tom smislu su nam za kušanje kave najvažnija  osjetila okusa i mirisa.

Ali idemo sada od početka. Kada šalica kave stoji pred vama, prvo uzmite gutljaj vode da si očistite i neutralizirate  nepce. Onda upotrijebite svoje osjetilo vida. Već na prvi pogled možemo ocijeniti boju te postojanost i prošaranost kreme.

Nakon toga upotrijebite svoj nos. Nos osjeća isparavanje aroma koje proizlaze iz šalice kave. Ljudski nos može razaznati između čak 10000 različitih aroma. Oko 80 % osjeta okusa zapravo se osjeća kroz nos. Probajte  jednom drugom prilikom nešto pojesti, progutati, što vam je jako odvratno, držeći nos začepljen i nećete osjetiti puno toga što vam je inače jako odbojno. Arome kave koje se nude mogu biti egzotične, zemljaste, cvjetne, voćne, slatke, čokoladne itd.

Sada je vrijeme da svoju kavu ispitate okusom. Četiri su osnovna okusa: slatko, slano, trpko i gorko koji se razaznaju na jeziku. Svaki se od ovih osjetila može pribilježiti određenom dijelu jezika. Slatko osjećate na špici jezika, gorko na kraju jezika a slano i trpko između. Srkanjem kavu rasprostranjujete po cijelome nepcu. Ova metoda omogućuje da  kava dođe do osjetilnih zona vašeg jezika. Zapamtite si ili zapišite svoja iskustva.

U ustima osjećate punoću kave (tzv. body). Ona se može opisati npr. laganom, teškom ili kremastom.

Na kraju probajte procijeniti kavu. Jeli kava stvarala osjećaj punoće na vašem jeziku? Koliko i kakvu kiselost ste otkrili?  Što ste osjetili nakon ispijanja kave? Kakav je ukupni dojam?

Pokušajte kavu kušati u društvu. Nemojte se čuditi što možda imate malo različite rezultate jer svatko od nas drugačije osjeća stvari, a neki su jače a neki uopće nisu talentirani za to. Svi mi imamo nekoga u društvu koji je već izgovorio fatalnu rečenicu  «kava ko kava, sve isto!», no njemu više nema pomoći.

Da je kušanje kave umjetnost i zahtjeva puno treninga i puno vremena to znaju profesionalci. Zaista postoje ljudi kojima je to zanimanje. Stručnjaci kušaju kavu na plantažama i imaju važnu ulogu za kupnju i uvoz kave na svjetskom tržištu i industriji kave uopće. Kvaliteta zrna mora se provjeriti prije otpreme kave i ponovno kada kava stigne na svoje odredište. Jedan od najboljih u tom poslu je  Nikola Ziganto, uvoznik i pržioničar iz Rijeke. Na ovom godišnjem svjetskom prvenstvu u Cup-Tasting-u u Londonu osvojio je odlično 7. mjesto od 37.

Kušajte kavu!

www.world-cuptasting-championship.com

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *