Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

Coffeeguide: Berlin!

Vodič za kavu : Berlin !

Berlin, Berlin, jedna od najvećih i najzanimljivijih evropskih  kulturnih metropola. Šetnja po «Unter den Linden», Brandenburška vrata, Reichstag, kazališta, opere, shopping…STOP! Nećemo trubiti ovdje što sve možete vidjeti u Berlinu, jer tome kraja nema, niti ćete imati vremena sve vidjeti  u jednom posjetu, a uostalom i nismo krenuli pisati još jedan vodič grada. No ono što će naše čitatelje sigurno zanimati je gdje možete piti dobru kavu. Naravno, možete otići u jednu od 23 filiala Starbucksa u Berlinu, no želite li još bolje, individualnije i zanimljivije onda otiđite na jednu od naših preporučenih lokacija:

Prva lokacija je «Bonanza Coffee Heroes». Berlinska koreanka Yumi Choi i njezin partner Kiduk Reus  su zagovornici tzv. trećeg vala (3rd wave) – svjetski poznatog pokreta koji se posvetio kulturi kave. Oni su prvi predstavnici ovog pokreta u Berlinu koji inače potiće iz Londona, Skandinavskih zemalja i SAD-a.

Radi se o pokretu koji se oformio preko World Wide Web-a i otada se stalno razvijao. Glavni princip je uvijek pronači ono najbolje iz svijeta kave: najbolju vrstu, najbolji aparat, najbolju opremu, najbolji način pripreme. Sve je započelo filter kavom i to je bio prvi val. Tada je u Italiji eksplodirao espresso i cappuccino val i prešao van njenih granica. Počelo se raditi s pritiskom i parom. Danas, dakle u trećem valu, radi se na visokoj umjetnosti pripreme kave.

U ovom avangardno uređenom lokalu stoji jedna Synesco Cyncra (aparat) koji se permanentno usavršavao. On u Evropi postoji na samo 3 lokacije.

Bonanza Coffee Heroes – Oderberger Straße 35, Prenzlauer Berg, Tel. 0178-144 11 23, www.bonanzacoffee.de

Druga obavezna lokacija je „Double Eye“. Ovdje kavu kuha Arno Schmeil – jedan od najboljih barista Njemačke. U Double Eye-u, majušnom lokalu bivšeg svjetskog prvaka, Arno Schmeil i njegov tim drže kavu na internacionalnom nivou a konstantna gužva na ulici nije znak polakog servisa već uvijek rastućeg broja mušterija.

Double Eye – Akazienstraße 22, Schöneberg, Tel. 0179-456 69 60,  U-Bhf. Eisenacher Sraße, Pon-Pet 9:31-18:29 h, Sub 10:05-15:29 h

Obavezno morate otići i u „Godshot“. GODSHOT  ima u redovnoj ponudi nevjerojatno fini Black Cat Espresso iz Intelligentsia pržionice iz Chigaga. Kava se redovito svježa uvozi iz Chicaga i time je Godshot prvi uvoznik Black Cat-a u Evropi. Intelligentsia pridaje veliku vrijednost porijeklu i načinu sadnje svoje kave i to i u ekološkom i u socijalnom pogledu. Npr. cijene koje se plačaju njihovim farmerima moraju iznositi 25 % više od Fair- Trade –cijena. Farmeri se obavezuju na korištenje ekoloških metoda sadnje te redovito plačanje i korektan odnos prema svojim radnicima.

Godshot – The Future Urban Coffee Klub – Immanuelkirchstrasse 32
10405 Berlin, Tel.: 0179-511 2643

Kome još nije dosta kave, neka ode u „Berliner Kaffeeroesterei“ – berlinsku pržionicu kave. Odmah će te primijetiti da ovo nije samo pržionica. Ovdje gost može pričati s pržioničarima, kušati kavu iz vjerojatno svake države koja uzgaja kavu i kupiti si pakete kave za doma. Nemojte zaboraviti kupiti odmah i nama koji paket ! Pržionica se nalazi u povijesnom dvorcu Uhlandschloss kojeg je izgradio Engelbert Seibertz ( 1813 -1905) 1899 – 1900 godine.

Berliner Kaffeerösterei
Giest & Compagnon GmbH & Co.KG
Uhlandstraße 173 / 174
10719 Berlin

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment