TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Coffeeguide: Berlin!

Vodič za kavu : Berlin !

Berlin, Berlin, jedna od najvećih i najzanimljivijih evropskih  kulturnih metropola. Šetnja po «Unter den Linden», Brandenburška vrata, Reichstag, kazališta, opere, shopping…STOP! Nećemo trubiti ovdje što sve možete vidjeti u Berlinu, jer tome kraja nema, niti ćete imati vremena sve vidjeti  u jednom posjetu, a uostalom i nismo krenuli pisati još jedan vodič grada. No ono što će naše čitatelje sigurno zanimati je gdje možete piti dobru kavu. Naravno, možete otići u jednu od 23 filiala Starbucksa u Berlinu, no želite li još bolje, individualnije i zanimljivije onda otiđite na jednu od naših preporučenih lokacija:

Prva lokacija je «Bonanza Coffee Heroes». Berlinska koreanka Yumi Choi i njezin partner Kiduk Reus  su zagovornici tzv. trećeg vala (3rd wave) – svjetski poznatog pokreta koji se posvetio kulturi kave. Oni su prvi predstavnici ovog pokreta u Berlinu koji inače potiće iz Londona, Skandinavskih zemalja i SAD-a.

Radi se o pokretu koji se oformio preko World Wide Web-a i otada se stalno razvijao. Glavni princip je uvijek pronači ono najbolje iz svijeta kave: najbolju vrstu, najbolji aparat, najbolju opremu, najbolji način pripreme. Sve je započelo filter kavom i to je bio prvi val. Tada je u Italiji eksplodirao espresso i cappuccino val i prešao van njenih granica. Počelo se raditi s pritiskom i parom. Danas, dakle u trećem valu, radi se na visokoj umjetnosti pripreme kave.

U ovom avangardno uređenom lokalu stoji jedna Synesco Cyncra (aparat) koji se permanentno usavršavao. On u Evropi postoji na samo 3 lokacije.

Bonanza Coffee Heroes – Oderberger Straße 35, Prenzlauer Berg, Tel. 0178-144 11 23, www.bonanzacoffee.de

Druga obavezna lokacija je „Double Eye“. Ovdje kavu kuha Arno Schmeil – jedan od najboljih barista Njemačke. U Double Eye-u, majušnom lokalu bivšeg svjetskog prvaka, Arno Schmeil i njegov tim drže kavu na internacionalnom nivou a konstantna gužva na ulici nije znak polakog servisa već uvijek rastućeg broja mušterija.

Double Eye – Akazienstraße 22, Schöneberg, Tel. 0179-456 69 60,  U-Bhf. Eisenacher Sraße, Pon-Pet 9:31-18:29 h, Sub 10:05-15:29 h

Obavezno morate otići i u „Godshot“. GODSHOT  ima u redovnoj ponudi nevjerojatno fini Black Cat Espresso iz Intelligentsia pržionice iz Chigaga. Kava se redovito svježa uvozi iz Chicaga i time je Godshot prvi uvoznik Black Cat-a u Evropi. Intelligentsia pridaje veliku vrijednost porijeklu i načinu sadnje svoje kave i to i u ekološkom i u socijalnom pogledu. Npr. cijene koje se plačaju njihovim farmerima moraju iznositi 25 % više od Fair- Trade –cijena. Farmeri se obavezuju na korištenje ekoloških metoda sadnje te redovito plačanje i korektan odnos prema svojim radnicima.

Godshot – The Future Urban Coffee Klub – Immanuelkirchstrasse 32
10405 Berlin, Tel.: 0179-511 2643

Kome još nije dosta kave, neka ode u „Berliner Kaffeeroesterei“ – berlinsku pržionicu kave. Odmah će te primijetiti da ovo nije samo pržionica. Ovdje gost može pričati s pržioničarima, kušati kavu iz vjerojatno svake države koja uzgaja kavu i kupiti si pakete kave za doma. Nemojte zaboraviti kupiti odmah i nama koji paket ! Pržionica se nalazi u povijesnom dvorcu Uhlandschloss kojeg je izgradio Engelbert Seibertz ( 1813 -1905) 1899 – 1900 godine.

Berliner Kaffeerösterei
Giest & Compagnon GmbH & Co.KG
Uhlandstraße 173 / 174
10719 Berlin

Comments

comments