TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Porast cijena kave!

Špekulanti tjeraju cijene u visine !

Špekulanti su krivi no i loša berba i momentalna potražnja, koju svjetska proizvodnja ne uspjeva zadovoljiti, te otkup kave brazilske vlade s vlastitog tržišta tjeraju cijene sve više i više.

Dali će Brazil uspjeti – kao što je najavio – drastično više proizvesti nego do sada, ovisi u krajnjoj liniji o vremenu i to prije svega o kavinom neprijatelju br. 1 : mrazu !

Somar Meteorologia poručuje da bi ovo mogao biti prvi mraz u zadnjih 10 godina. Prema podacima Iapar-a ( agrarno znanstvenog instituta Parane ) prihod je tokom zadnjeg mraza u zimi 2000 pao za 1,4 miliona vreća.

Već prošlog lipnja je brazilska vlada najavila putem aukcije otkupiti na domaćem tržištu ca. 1 milion vreća.  U prosincu je vlada objavila da će do sljedećeg lipnja otkupiti daljnjih 10 miliona vreća, ćime žele zaštiti cijene i domaće proizvođače kave.

No i cijena Robuste, čiji je glavni proizvođač Vijetnam, znatno je porasla u zadnjih nekoliko tjedana. Prema podacima ICO-a ( internacionalne organizacije za kavu ) ovogodišnja proizvodnja kave u Vijetnamu zaostaje sa 500.000 vreća za prošlogodišnjom.

Otežavajuće kod Robuste je i to da su i zalihe pale u minus. Tako su npr. u zadnjih nekoliko tjedana zalihe Robuste na burzi u Londonu pale za 2,8 %.

Zalihe Arabike najniže u zadnjih 7 godina

Zbog loših berbi u Brazilu i Kolumbiju iz 2009 ( u Kolumbiji i iz 2008 ) zalihe Arabike u New Yorku su momentalno niže nego zadnjih 7 godina. Izvoz je u Kolumbiji s prelazom u novu godinu pao za 30 % u odnosu na prošlu godinu. U Brazilu je izvoz u tom istom periodu pao za “samo” 10 %.

Cijene blage i popularne kolumbijske Arabike porasle su enormno: već u ožujku 2010 je jedna funta ovog profinjenog zrna koštala preko 2 US dolara (205,7 US-Cent), što je za trećinu više nego prošle godine (154,2 US-Cent po funti).

Deficitna ponuda u 2010?

ICO i američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) predviđaju nedostatnu proizvodnju na svjetskom tržištu. Svjetska potrošnja 2009 procijenjena je na 132 miliona vreća, za 2010 potrošnja se procijenjuje na 134 miliona vreća. Na temelju intervjua s Nestor Osorio-om ICO procijenjuje proizvodnju  2009/10 na 123 miliona vreća ( po 60 kg ). Dakle deficit od 11 miliona vreća.
Kojim je prognozama za vjerovati odlučit će na kraju ipak klima. Brazil, Kolumbija i Vijetnam najavljuju u svakom slučaju masivno povećanje proizvodnje za 2010 godinu. Kod potrošaća treba još vidjeti u kojoj će mjeri ekonomska kriza  ostaviti posljedice na konzum kave.

ICO

Comments

comments