Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

Povijest Francka

Zanimalo nas je pitanje kada, ko i kako je počela priča tvrtke Franck. Odgovor smo našli na njihovoj stranici:

Godine 1827. mladi njemački poduzetnik, Johann H. Franck,  prvi put je uspio preraditi plemenitu cikoriju u kavovinu i time ušao u povijest. Njegov stilizirani potpis i dan-danas je zaštitni znak poduzetništva tvrtke Franck – sinonim jedne velike i bogate međunarodne poslovne tradicije.  A sve je započelo jednim posjetom Francuskoj. Kako je prava kava tada bila skupa i pila se samo u ekskluzivnim krugovima, Johanna je do svjetskog uspjeha dovela njegova opsesija: pronaći adekvatnu zamjenu za kavu. U Francuskoj ga je zadivilo to kako seljaci vrtnu biljku cikoriju pretvaraju u topao i krepak napitak. Vratio se u Njemačku, vođen idejom da cikoriju pretvori u ”kavu malog čovjeka”.

Kupio je nasade, zasadio plantaže, pokrenuo tvornicu i krenuo u posao. Kava malog čovjeka neprestano mu je bila na umu dok je pržio slatkastu cikoriju i dodavao mirodije, eksperimentirajući s tehnologijom.

Jednog dana stvorio je napitak točno onakvog okusa kakvoga se sjećao. Rođena je prva kavovina. Johann je podario ljudima ono što si nisu mogli priuštiti. I to po pristupačnoj cijeni. Odmah je osposobio tvornicu da prerađuje velike količine cikorije. Njegova je misija počela služiti tržištu i ljudima. Cijela Johannova obitelj uključila se u posao i tako je otpočela poslovna saga obitelji Franck.

Za proširenje posla izvan Njemačke bio je zadužen Johannov sin Wilhelm. Krenuo je u ”pohod” na Belgiju, Italiju, Švicarsku, Hrvatsku i Ameriku, posvećen izgradnji najmodernijih tvornica kave. Početkom 19. stoljeća Franck je postao prva multinacionalna korporacija na ovim područjima. Uspjeh može zahvaliti kontinuiranom uvođenju tehnoloških inovacija. I danas u zagrebačku tvornicu kave dolaze vodeći njemački i talijanski poduzetnici pogledati kojim se tehnološkim rješenjima koristi Franck, što je dovoljna potvrda Franckovoga kredibiliteta.

Danas Franck uspjeh gradi na vrhunskim mješavinama kave i savršenom espressu. Njegov asortiman također obiluje grickalicama, čajevima, dodacima hrani i drugim proizvodima. Franck je bio i ostao simbolom poduzetničkog napretka i duha.

Izvor: www.franck.hr

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment