TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

S poštovanjem prema kavi!

Sve počinje od potrošača..
Neki možda misle da riječ Espresso znači ekspresno ili brzo, ali zapravo potječe od izraza “espressivo”. Dakle u smislu: pripremljeno direktno za gosta! Po njegovim željama, svježi serviran omiljeni napitak. Znači nije toliko u pitanju vrijeme pripreme koliko je bitna kvaliteta i okus napitka..
Jer za perfektan espresso ili capuccino, gost koji cijeni vaš posao i trud, rado će pričekati nekoliko minuta. Jasno je da mljevenje kave za svaki espresso, pritisak tamperom, održavanje higijene radnog mjesta, aparata i ostali radni procesi svakog barista traju malo duže nego samo pritisak na prekidač.
U krajnjoj liniji cilj bariste ili konobara ne bi trebao biti da što brže posluži gosta, nego da gost naruči visokocijenjenu drugu šalicu!
Znači sve počinje od potrošača! Zbog njega je barista dužan primijeniti svo svoje znanje i pripremiti kavu najbolje što može.

Za mene osobno postoji još jedan važan razlog zašto bi
trebao svatko (gost ili barista), s poštovanjem gledati kavu i cijeniti je.
Kava je nakon nafte postala druga najvažnija sirovina za svjetsko tržište. No dobro, to još nije razlog i netko bi mogao komentirati: “pa onda je ima dosta!”. Činjenica je da je to business vrijedan milijarde.. Nažalost od tih silnih miljardi najmanje prosperiraju oni koji godinu za godinom, od generacije do generacije, svaki dan provode na poljima… sade, beru i obrađuju kavu. Na primjer jedan “coffee farmer” u Etiopiji za jednu kilu kavu dobije samo nekoliko centi.
Sve što ti ljudi žele je školovanje i pristup medicini. Ja mislim da je to itekako dobar razlog, zbog kojeg se moram truditi kad stojim pred aparatom.

Tako i tu sve počinje od potrošača. Dok gost konzumira sve što mu se nudi u većini naših lokala bez da se buni, onda oni, kojima nije stalo do ničega, stvarno nemaju razloga promijeniti svoj odnos prema kavi.

Vidmo se na kavi…

P.S.
Zato Teneo Coffee sve svoje napitke nudi u šalicama “to go” udruge “Coffee Kids”, od čije je cijene jedan dio namijenjen školovanju djece u zemljama uzgoja kave.

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *