TENEO COFFEE SHOPSve za vašu kavu

  • rss
  • favorit
  • kontakt

Trst – sajam kave!

1/10 u Teneo Coffee Shop označeno s autor

Trst 2010 – Coffee Expo

Ovih dana bio je sajam kave u Trstu. Na njemu su se prezentirali trgovci zelenom kavom, tvrtke iz različitih zemalja koje proizvode i izvoze kavu, tvrtke koje proizvode espresso aparate i one koje prodaju svoje brendove kave- uglavnom velikani talijanskog espresso svijeta ili bolje rečeno espresso biznisa.

Ovdje se jako dobro vidjelo kakav je kava ogroman biznis ! Teme takvih sajmova su naravno stanje tržišta, prognoze i novi trendovi. No uglavnom se sve svodi na to koje segmente se može još osnovati i kako dalje expandirati. Ne mislim to na negativan način jer to je i posao tih tvrtki. Oni izmišljaju nove aparate za kućanstvo i mi ih kupujemo… Čini mi se da je veliki trend ili velika tema bila aparati za kućanstvo koji se pune kapsulama poput onih za Nespresso. Ako sam dobro informiran Nespresso uskoro gubi monopol ili patent na svoju ideju pa je sada došlo vrijeme da svaka firma ponudi svoj vlastiti stroj. Tako je i bilo… Nekoliko tvrtki ponudili su svoje strojeve za punjenje kapsula koje pržioničari mogu kupiti i napuniti svojim vlastitim mješavinama te ih kao takve prodati nama za naše kućanske aparate. Eto, priznajem i ja sam veliki fan tih igračaka.

Netko me je nedavno pitao dali znam razliku između igrački za djecu i onih za odrasle? Odgovor je bio da su one za odrasle samo puno skuplje !

Mene je oduševila jedna druga igračka: Bacchi aparat! Mala bomba koja radi odličan espresso. Zanimljivo je bilo i vidjeti što se uz malo mašte i smisla za dizajn može napraviti od starog principa moka stroja. Moderan dizajn, puno veselih boja i ludi oblici. Definitivno fantastičan poklon ! Kada sam čovjeka priupitao dali je to isti princip kao oni stari modeli odgovorio mi je sa smješkom «yes, yes, same shit…aehh thing!»

Da se vratimo na kavu. Bilo je tvrtki iz Indonezije, Meksika, Vietnama, Indije i mnogih drugih krajeva. Sve se moglo gledati, dirati i kušati. Informacije su bile malo manjkave kada sam pitao detaljnije o kavi, obradi i plantažama. Tako mi je npr. jedan čovjek iz Indonezije pokušao prodati «wild grown» Kopi Luwak za 100 Euro po kg. Ako uzmemo u obzir da se te kave godišnje proizvodi samo 450 kg onda mi se ta cijena činila jako niska, pa sam ga pitao dali je to zbilja originalna Kopi? Na to mi je on otvorio svoj letak, pokazao prstom na jednu sliku i rekao «you see, this is our people picking shit in the forest» . Ipak, razgovori sa tim ljudima su bili jako zanimljivi. Naše kulture su toliko različite da smo zaista imali o čemu pričati.

Naravno kao bivši Pencak Silat sportaš (nacionalni sport iz Indonezije) pitao sam jednog mladića iz Indonezije koji stil on trenira? Odgovor oduševljenog mladića, koji nije očekivao da mi u Evropi imamo ikakvog poima o tom sportu, trajao je 3 minute jer je on između Pencak i Silat mi morao nabrojati imena svih majstora koji su trenirali njegovu lozu ! Znate ono kao kad mi počnemo: « Od Ivinog brata žena, njene sestre svekrva….»

Razočaran sam bio jedino manjkom truda oko kave koja se mogla popiti iz svih tih prekrasnih i izglancanih aparata. Veselio sam se probati različite espressi, no baristi koji su ih pripremali nisu čistili ni portafiltere ni sita, temperature su bile pre visoke itd. Jedan mi je onda ljubazno objasnio da je to na žalost tako na sajmu! A dobro!

Istovremeno se tamo odvijalo i talijansko prvenstvo za bariste. Nisam to pratio pa i ne mogu ništa pisati. Bio sam kratko vidjeti šta se događa no nekako se nije ništa događalo…

Na kraju sam si hrpu kave kupio za doma i sada se opet imam s čime igrati.

Share

Još nema komentara, vi ga možete prvi dodati.


Ostavite Komentar