TENEO COFFEE SHOPSve za vašu kavu

  • rss
  • favorit
  • kontakt

Metro-Portal o Teneo Coffee Shop-u

13/09 u Škola za Bariste označeno s , , , autor

Internet portal METRO je nakon našeg prvog Home Barista tečaja prošle subote pisao sljedeće o nama…

“U namjeri da vas potaknemo da počnete više pažnje obraćati na to kakvu kavu pijete i gdje je pijete te da s vama podijelimo nova saznanja o tom čarobnom napitku, odlučili smo proći jednodnevni tečaj za baristu na koji se možete prijaviti putem internetskih stranica Teneo Coffee Shopa. O čemu se radi? U jedno subotnje poslijepodne uz iznimno strpljivog i susretljivog Chrisa Cviljaka naučit ćete tajne pripremanja pravog espressa i cappuccina koji su temelj za sve daljnje igrarije s kavom. Ako niste znali, postoje točno određeni standardi po kojima se priprema kava – od gramaže kave za jedan napitak do vremena ekstrakcije odnosno duljine vremena koje je potrebno vodi da prođe kroz samljevenu kavu (upitajte vašeg konobara zna li što je to vrijeme ekstrakcije i bit će vam jasno zna li vam napraviti pravu kavu).

Naučili smo nešto o povijesti kave, koje sve vrste postoje te kako se bere, obrađuje i sprema. Također smo naučili da se ne razlikuje puno od vina u smislu da su za njenu kvalitetu važni mjesto uzgoja, berba i prerada. Isto tako, otkrili smo da se kava sortira i označava po posebnim parametrima, od mjesta uzgoja i veličine zrna do načina obrade. Ipak, najviše nas je obradovao praktični dio – degustacija.

Degustacija se obavlja na temelju nekoliko kriterija: aroma, kiselina, volumen, okus te okus koji ostaje nakon konzumiranja. Jednom kad prođete tečaj i naučite ocjenjivati kavu nitko vam neće moći podvaliti nešto što ne valja. Za dobar espresso su vam potrebni mješavina kave, solidan aparat, mlinac (važno je da sami meljete kavu i da je kupujete u zrnu jer joj se na taj način zadržava aroma) i ljubav prema tom napitku ili u prijevodu volja i želja za pripremanjem tog napitka.

Na tečaju ćete dobiti praktične savjete o tome kako spremiti kavu, gdje ju nabavljati, na koje sve sitne detalje treba obratiti pozornost jer, vjerovali ili ne, i najmanja sitnica poput snage kojom pritišćete kavu u ručki aparata igra veliku ulogu u smislu krajnjeg ishoda.

Na kraju, teoriju je trebalo primijeniti u praksi. Prema uputama i tajnama naučenim na tečaju morali smo napraviti jedan espresso i cappuccino. Najbolja kava koju smo ikad kušali. Zvuči subjektivno, ali dok se sami ne uvjerite, nećete nam vjerovati. Svi vi, bilo da ste profesionalci ili samo ljubitelji crnoga napitka, posjetite Teneo Coffee Shop čim prije. Ostavite predrasude i skepsu kod kuće. Mi vas uvjeravamo, tko jednom proba kavu u Teneu, vraćat će se po još i još i još…”

cijeli članak možete pročitati ovdje:

http://metro-portal.hr/vijesti/zagreb/teneo-coffee-shop-zagrebacki-hram-kave

Share

Još nema komentara, vi ga možete prvi dodati.


Ostavite Komentar