TENEO COFFEE SHOPSve za vašu kavu

  • rss
  • favorit
  • kontakt

Kava i šećer!

21/10 u Škola za Bariste označeno s , , autor

Već od davno više nije tajna da je kava bolja za naš organizam nego što smo dugo mislili. Mnoge studije i istraživanja po cijelom svijetu otkrile su puno dobrih činjenica o kavi.

Novo istraživanje na humanom modelu nastalo ujedinjenim snagama znanstvenika iz Njemačke, Finske i Danske, pokazalo je kako kontinuirana svakodnevna konzumacija crne kave smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Taj se učinak ostvaruje putem interakcije s imunološkim sustavom: bioaktivne komponente kave (klorogena kiselina, kofein i kofeinska kiselina) smanjuju razine upalnih faktora interleukina 18 i 8-izoprostana, čija je razina direktno povezana s oksidativnim stresom, pretilošću i šećernom bolesti. Kontinuirana konzumacija kave (8 šalica dnevno – valjda se radi o filter kavi jer Nijemci Finci i Danci još uvijek najviše piju filter kavu) pokazala je pad navedenih upalnih čimbenika za 8 – 16 %, povećanje razine adiponektina (hormon koji kontrolira količinu masnog tkiva) za 6 %, porast «dobrog» HDL kolesterola i pad «lošeg» LDL kolesterola za 8 % te gubitak tjelesne mase.

- American Journal of Clinical Nutrition, ožujak 2010 -

Finci su daleko najveći potrošači kave, ali ne zaboravimo da oni ipak piju više filter kavu. 8 šalica dnevno!? Ja sam danas do podne popio 4 espressa i počela su mi se tresti ruke, ali ugodno, ja taj osjećaj volim, stvara se neka toplina u tijelu. No 8 espressi bi mi bilo ipak previše na dan, s time da 8 espressi sadrže manje kofeina nego 8 šalica filter kave. Zanimljivi ti Finci! Ali ipak po statistikama zdravlja su Finci i ostali Skandinavci najzdraviji. Možda baš zbog kave!

Share

Još nema komentara, vi ga možete prvi dodati.


Ostavite Komentar